kawa ziarnista arabica do ekspresu

Zwykło się twierdzić, że jeśli korzystna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa do ekspresu arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie rozmaite potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Kenia AA TOP
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok oraz kocha ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją łączyć z aromatami, dlatego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać dogłębnie skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.