Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może skutkiem tego, że używane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne oraz właściwe dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też rozkoszne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, jednakowoż także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoskie jedzenie w Krakowie
Zerknij na parę poniższych elementów, jakie stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Olej z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
Restaurants near Main Market Square
Pomidory z puszki
Rześkie pomidory są olśniewające, jakkolwiek te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest bardzo istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię wykorzystania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz obniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.