Zdrowie – jest to dobra sprawność fizyczna fizyczna i psychiczna, bez symptomów infekcji i kalectwa. Wkład na dobry stan zdrowia mają czynniki genetyczne, środowisko fizyczne, środowisko socjalnego dodatkowo wysoki poziom istnienia, w tym podejście odżywiania się. Żywienie to proces polegający na zaopatrywaniu każdej żywej komórce posiłków pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na rozmaite potrawy i napoje w celu utrzymania pryncypialnych funkcji witalnych, słusznego rozkwicie i stanu zdrowia. Odżywiona musi pozostać każda komórka naszego ciała.
Zdrowe odżywianie ma kanoniczne znaczenie witalne dla dowolnego organizmu. Wpływa dodatkowo utrzymanie dobrego zdrowia. Zbytnio ubogie wyżywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie niesie niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź konsumowanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Adekwatne żywienie nasuwa więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.